Hur lagar man sjötunga?

Det finns en fiskart som heter sjötunga, som är lik sina släktingar rödtunga och bergtunga. De är alla tre långsträckta och högersidiga. Man kan känna igen sjötunga på att den har en oval, avlång form samt att den har små skäggtrådar på huvudets blindsida. Fiskköttet är fast, vitt och gott och kan användas till det mesta. En vanlig rätt att laga, det är Sole meuniere. Det är då bara att panera den i vitt mjöl och steka med smör!

Sjötunga meunière

Ingredienser

  • 2 sjötungor (à 400 g)
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 dl vetemjöl
  • 75-100 g smör

Till servering:

  • citron
  • persilja, hackad
  • potatis, kokt
  • ev dill

Gör så här
Krydda fisken med salt och peppar och vänd den i mjölet. Hetta upp lite av smöret i en stor stekpanna och stek sjötungan sakta på svag värme ca 5–6 minuter på varje sida.
Bryn ytterligare smör i stekpannan och häll det över fisken. Servera genast med kokt potatis, hackad persilja och citron. Garnera eventuellt med dill.

Köpa fisk och skaldjur på nätet

Visste du det att du kan köpa sjötunga och köpa hummer samt en massa mer på nätet? Det hos Sydfisk. Det är bara att beställa det du vill ha, så levereras det till din dörr! Det kan vara rätt skönt att slippa att hitta en bra fiskbil eller fiskaffär att handla i. Bara att köpa på nätet och få det hem så att man kan laga till det!

21 feb 2022