5 enkla regler att lära barnen om städning

Att ha barn hemma brukar ofta innebära att det är en massa plockande och städande. För att slippa det, så kan du i god tid se till att lära dina barn att ta ansvar för sina saker och att själva vara med och städa. Nedan kommer det fem bra tips.

Statuera ett bra exempel

Barn, de gör oftast inte det du säger, utan de gör som du gör. Så är du själv duktig på att plocka och organisera hemma, så kommer de snart att ta efter.

Var sak har sin plats

Det är bra att lära barnen att var sak har sin egen plats, eller talesättet en plats för allt, och allt på sin plats”. Genom att det finns fasta platser där barnen ska ha sina leksaker, så är det även lättare för dem att lägga tillbaka dem där. Du kan märka upp med lappar, så blir det en bra övning i att läsa med.

Skapa rutiner/vanor

Skapar du fasta rutiner med städning så kommer det snart bli till en vana. Du kan hjälpa barnen i början att städa undan varje kväll.

Ha tålamod

Tålamod är viktigt. Det är bara att inse att barnen kanske aldrig kommer att bli lika duktiga som du på att hålla efter. Om du inte råkar ha ett barn som gillar att dammsuga. Men håll ut, de kommer att lära sig.

Använd städhjälp

Något ni alla kan ha nytta av, är att då och då få hjälp av en städfirma, som till exempelvis Städcompaniet. Läs gärna mer om dem på www.stadcompaniet.se.

20 May 2022