Tips för fönsterbytet

Det finns en del faktorer att ta hänsyn till då det är dags att byta fönster. Det är val av fönster, att du ska ha rätt fönsterdimensioner, rätt utseende, energiklass och så vidare. Idag finns det många alternativ när det gäller fönster. Allt från miljövänliga till energisnåla. Det finns billiga fönster, underhållsfria fönster, moderna fönster, klassiska fönster och så vidare. Det gäller att ha bestämt sig för vad det är som är viktigt för en själv då man ska köpa nya.  

Mäta rätt

I de allra flesta fall så är det så att du bör välja ett fönster som passar där det gamla fönstret suttit. Det gör att du slipper göra stora ingrepp i din fasad. För att du då ska få rätt fönsterstorlek krävs då att en noggrann mätning av karmmåtten utförs. Hur du gör det kkan du ofta få reda på genom att läsa på en fönsterförsäljningsfirmas sida. Alternativt att du anlitar en hantverkare som byter och därmed även mäter åt dig.  Läs mer om hur du mäter dina fönster här.

Olika funktioner

Andra saker att tänka på är vad du vill fönstret ska ha för funktioner. Om det ska gå att öppna och isåfall åt vilket håll. Fundera även om du ska ha 2- eller 3-glasfönster. Isolerförmånga är också en viktig del av fönsterbytet. Du vill ju att dina nya fönster ska kunna spara energi bättre än de gamla. Du ska du kolla på fönstrens U-värde. 

Se även till att välja fönster som passar huset stil och arkitekur. Moderna fönster gör sig inte så bra på sekelskifteshus till exempel.

16 Sep 2022