Viktigt med D-vitamin

Ett vitamin som är mycket viktigt, för både barn och vuxna, det är D-vitamin. Den främsta källan till detta vitamin är faktiskt solen. Vitaminet bildas då i vår kropp. Så under sommaren, då solen lyser mycket, så räcker det oftast med att vara ute i solen i 15-30 minuter för att täcka dagsbehovet. Men om hösten och vintern, då det är väldigt lite sol ute, kan man ha behov av att tillföra extra vitamin D i form av tillskott. Läs mer om olika tillskott på FitnessFrank.se.

Under vinterhalvåret kan man nämligen råka ut för D-vitaminbrist, eftersom det är mycket mörker och lite sol. Därför är det extra viktigt att under höst och vinter se till att äta D-vitamintillskott eller livsmedel som innehåller vitaminet. 

Få i dig D-vitamin

D-vitamin finns det mycket av i främst fet fisk och ägg. Det finns även i kantareller, svamp, mjölkprodukter, kokosfett och berikade margariner men då i lite mindre mängd
D-vitamin är viktigt för vår kropps funktioner. Vem som helst kan drabbas av brist på detta vitamin. Dock så är det främst  små barn, äldre personer, veganer och gravida som rekommenderas att ta tillskott för att få i sig tillräckligt. 

Om du får brist på detta vitamin så kan du märka av att du är tröttare, eller får smärta i armar, händer, fötter och ryggslut. Bristen av D-vitamin kan även öka risken till andra sjukdomar, så som förkylningar, depressioner, psykoser, benskörhet och så vidare.

D-vitamin är viktigt för cellernas tillväxt och nervsystemet. Det är även bra för skelettbildning, då det reglerar kalkbalansen i ditt skelett och i dina tänder. D-vitamin är även bra mot muskelsvaghet, hjärt-kärlsjukdomar och det är bra för ditt hår och din hud.

2 Sep 2021